När jag blir STOR

Steg 1 - Identifiera dig själv

Vad vill jag bli när jag blir stor, vad vill jag jobba med?

Här ska du tänka tillbaka och tänka djupt inom dig själv! Det låter som en kliché men det finns inget annat sätt att skriva det på. Vi människor är väldigt bra på att lura oss själva. Omedvetet (eller medvetet) tillgodoser vi samhällets normer och andra människors behov före oss själva. Vi kompromissar och lägger undan det vi själva egentligen vill. Och det är svårt att bryta sig loss från det eftersom vi är övertygade också. Det finns dock vissa frågor man kan ställa sig för att komma åt sig själv:

Skriv ner svaren på frågorna:

  1. Vilka ämnen tyckte jag bäst om i grundskolan?
  2. Vilka ämnen tyckte jag inte om i grundskolan?
  3. Vad tycker jag om att göra på fritiden?

Mer hjälp finns nedan.

Do more of what makes you happy!
Find your fire!!!

Behöver du mer hjälp?

Om du har svarat att du inte tyckte om några ämnen i grundskolan och alla ämnen var tråkiga så är det inte kört. Du kanske tyckte om rasterna bäst. Du kan utbilda dig till fritidspedagog.

Om du svarade att du tycker om att titta på TV på fritiden så är det inte heller kört. Du skulle kunna arbeta inom TV-branschen. Jag menar inte att du ska bli skådespelare (om du inte vill det så klart) utan kanske som tekniker, researcher, assistent m.m. Det finns ett helt team bakom TV-branschen.

Om du skrev att du tycker om att äta, så kan du faktiskt starta en mat-blogg där du recenserar olika recept/restauranger/bakelser m.m. Det här är kanske inget man kan räkna med att man ska leva på, eftersom det kanske inte betalar fullt ut för att täcka ens utgifter. Men det kanske täcker 20% av dina utgifter. Och då aretar du med annat 80% och 20% med ditt.

Det finns så många yrken som man inte tänker på att man skulle vilja bli eftersom de enda yrkena man tänker på är de "självklara". Läkare, jurist, ekonom, taxi-förare m.m. är yrken man har exponerats för och känner man inte till något mer och dessutom inte vill bli något av dessa så blir det svårt att välja, eller inte välja.

Ibland kan det vara en god idé att välja bara något att plugga till eller bara börja jobba någonstans för att känna sig fram. Du kanske har talang för ledarskap och vill vara chef. Något som du kan bli i alla yrken.

Men det finns så mycket mer! Svara igen på frågorna och skriv gärna lite till om vad du gillar att göra på fritiden! Sen går du till steg 2.