När jag blir STOR

Steg 3 - Beslut och motivation

När man hittat det man vill satsa på så kan det vara svårt att förverkliga det. Det kan vara svår att bli antagen till utbildningen eller att hitta motivationen och disciplinen.

MEN ha inte ångest över det! Att ha hittat det man vill jobba med i framtiden är stort nog. Det är en tillfredställande känsla som ger en ro. Du har något att se fram emot. Något som du kan sträva efter kanske tills du går i pension. Det är som att man funnit meningen med livet. Och det kanske man har. Andra saker som händer i ens liv och som man inte kan styra över får komma emellan helt enkelt. En sak i taget. Sen hoppar man på spåret igen.

Jag vill inte skriva till er att ni ska kämpa för att uppnå ert mål och att ni måste fokusera för att förverkliga det. Det kommer ni finna inom er själva ändå - eftersom ni har hittat det ni vill arbeta med. Men här nedan kommer lite inspirerande citat. Skriv ner det som passar dig och ha det inramat eller på en post-it på spegeln.

Don't quit your day dream
You don't get what you wish for. You get what you work for.
No rain, no flowers.
If you want apples you have to shake the trees.
You've got to be a beginner before you can be anyting else
Just because the past didn't turn out like you wanted it to, doesn't mean your future can't be better than you ever imagined
Your life doesn't get better by chance, it gets better by change.
Life is not a fairytale. If you lose your shoe at midnight, you're probably drunk.

Praktisk information - ansökan

Yrke utan utbildning

Är ditt drömyrke något som inte kräver utbildning så är det "bara" att kolla varje dag på Arbetsförmedlingen efter det. Installera appen på mobilen. Kontakta även arbetsförmedlingen och fråga om de inte har några pågående program kring ditt yrke. Tala om för din familj, dina vänner, bekanta, arbetskollegor m.m. vilket yrke du skulle vilja arbeta inom så att de kan hålla ögonen öppna efter lediga jobb inom det yrket.

Universitets-utbildning

För att göra en ansökan till en utbildning på universitetsnivå ska du gå in på antagning.se. Här vill jag tipsa om distansutbildningar och enstaka kurser! Det finns stort utbud av 7,5hp (5-veckors) kurser och som även kan vara på halvfart (10 veckor) och kvartsfart (20 veckor). Perfekt att kombinera samtidigt som man jobbar.

Högskoleprovet

Om du har svårt att bli antagen till en universitetsutbildning så kan du förbättra dina chanser genom att göra högskoleprovet. Jag är en av de som fått uruselt på högskoleproven. Jag förstod inte hur folk hann fylla i allt så snabbt. Jag behövde tänka. MEN när jag och en vän bestämde oss för att göra det en gång så började vi förbereda oss 2-3 månader innan provet. Resultatet blev mycket bättre än vad jag trodde. För att nu förstod jag snabbare vad varje avsnitt gick ut på. Jag kunde koncentrera mig på att lösa uppgiften i stället för att förstå vad uppgiften handlade om. Och högskoleprovet är på ett visst sätt varje halvår. Det blir bättre av att man förbereder sig.

YH-utbildningar

För YH-utbildningar ska du gör en ansökan på motsvarande skola, fråga hur du gör på YH-mässan. Googla: yrkeshögskolemässorna och välj din stad.

Komvux

Komvux-utbildningarna ansöker du via din kommun. Har du sedan tidigare en högskoleutbildning så brukar man inte kunna få studera på Komvux.

Betala utbildning

Det finns också utbildningar som man kan betala för om man har råd, eller har svårt att bli antagen till en högskoleutbildning/YH-utbildning, t.ex. via Folkuniversitetet, Berghs m.m.