När jag blir STOR

Steg 2 - Efterforskning

Gå direkt till:

Bild över vilket steg man befinner sig, känslomässigt. Bild ritad av Esmeralda Hasanic.

A. Förberedelse

När du gör det här steget så måste du skriva ner allt. Köp ett fint block och en fin penna för detta. Det brukar kännas skönt att göra det för att bara poängtera för en själv att man gör något konkret.

B. Testet och listan

Här finns flera vägar att gå. Det ena är att göra ett test som utifrån dina svar ger ett förslag på yrken som skulle kunna passa dig. Det andra är att du skriver ut en lista på alla yrken som finns och att du går igenom dom. Jag skulle rekommendera att göra det senare eftersom man oftast inte har så bra koll på vilka yrken som finns. Dessutom kan dina svar i testet vara influerade av dels din sinnesstämning, dels samhällets inpräntade normer och andra människor. Du kanske till och med har flera svar på samma fråga (vilket man inte kan välja i testet) och det kan ge missvisande resultat.

Testet finns att göra på hos Saco. Gå till testet här

Lista över alla yrken som kräver akademiska studier finns på Saco. Öppna Sacos lista på yrken här

Och på Arbetsförmedlingen finns en lista med yrken som både kräver och inte kräver utbildning. Öppna Arbetsförmedlingens lista på yrken här

Komvux kan ha olika kurspaket som kan vara intressanta att titta på. Men komvux är beroende på viken ort du bor i, så googla dig fram. Har du sedan tidigare en högskoleutbildning så brukar man inte kunna få studera på komvux.

C. Genomgång av yrken

Gör enligt instruktioner nedan. Kom ihåg bara detta: Det är inte bara de smarta eller talangfulla personerna som lyckas i världen, det gör även de uthålliga! Du kan bli precis vad du vill bara du väljer att vilja göra det. Yrken som känns omöjliga p.g.a. att de tar för lång tid att studera, där konkurrensen är stor eller där det är svårt att få jobb med efter studierna ska ändå stå kvar på din lista. Om man älskar det man jobbar med så kommer man även att lyckas få jobb efter studierna och kunna konkurrera ut andra. Man måste bara våga. Och låta det ta sin tid. Det är aldrig för stent!

  1. Gå igenom alla yrken på din lista genom att stryka över de du verkligen inte är intresserad av.
  2. De yrken som är kvar på listan går du in och läser lite snabbt på om vad de handlar om.
  3. Stryk därefter ev. bort ytterligare yrken.
  4. Markera upp yrken med t.ex. gul färg som du skulle kunna tänka dig att arbeta med.
  5. Sätt en stjärna eller en grön färg på yrken som är dröm-yrken.
  6. Har du en lista med många gula och gröna markeringar så måste du läsa på mer om varje yrke och göra nya strykningar och markeringar.

D. Tillbakablick

Jämför din lista med svaren från steg 1. Anpassa inte listan utifrån svaren från steg 1 eftersom du nu har mer kunskap i vilka yrken som finns. Tanken är att du ska se att du kommit en bra bit på vägen. Det gör en mer motiverad.

E. Aktiviteter

För varje yrke i din lista ska du göra efterforskning på.